Att äga en elbil är en helt annan upplevelse än att äga en bränsledriven bil. Men en sak de båda har gemensamt är att de båda behöver tankas. Hur de tankas är dock en av de största skillnaderna mellan de båda fordonstyperna. Medan bilar som har förbränningsmotorer kör till bensinmacken och fyller upp sin tank med bensin, använder elbilen en elbilsladdare för att ansluta till elnätet och elektroner är det som fyller på batteriet. Nedan kan du läsa om vilka olika typer av elbilsladdare och elbilsladdning som finns.
Elbilar finns i två kategorier. Först finns elektriska fordon (BEV). De hämtar all kraft som används för att flytta fordonet från ett inbyggt batteri som lagrar energi. Den andra kategorin är plug-in hybrid-fordon (PHEV). De får ström från en kombination av ett batteri och en förbränningsmotor. BEV använder elbilsladdare för att ansluta till en strömkälla medan PHEV kan ladda sina batterier antingen med en strömkälla eller med hjälp av förbränningsmotorn medan fordonet rör sig. Elbilsladdare eller elbilsladdning kan klassificeras på lite olika sätt. De kan grupperas efter strömtyp (växelström eller likström), laddningsplats eller -villkor och "nivå" eller mode (läge) (i Storbritannien är elbilsägare vana vid termen "mode" (läge) medan det i övriga Europa vanligtvis kallas "nivå") och laddningsstandarder.
Kategorierna ovan har överlappande områden, som vi ska reda ut. AC- eller DC-laddare När du ansluter dina elbilsladdare till nätet drar den AC (växelström). Batteriet kan dock bara lagra DC (likström). Detta innebär att en omvandling sker innan strömmen lagras i batteriet. Där konverteringen sker är skillnaden mellan AC- och DC-laddare. När du använder en DC-laddare på en offentlig station arbetar stationen med att omvandla AC från nätet till DC innan den levererar el till batteriet.
Men med en AC-laddare sker omvandlingen istället inuti bilen med hjälp från en inbyggd elbilsladdare. På offentliga laddstationer, där omvandlingen till DC sker utanför bilen, kan det användas större omvandlare eftersom inga begränsningar i utrymme finns, som det finns i en bil. Detta innebär att DC-laddare kan leverera större mängd ström som laddar bilbatteriet i högre takt. Vissa DC-stationer kan leverera upp till 350 kW i effekt, vilket kan ladda ett vanligt bilbatteri på 15 minuter. AC-laddare kräver däremot längre tid för full laddning.
Hemma- eller destinationsladdning?
Laddningsplatser eller -villkor Laddning kan också klassificeras baserat på laddningsplatsen. Den mesta laddningen äger rum vid eller nära hemmet eller arbetsplatsen. Destinationsladdning sker om fordonet parkeras någonstans när ägaren utför en aktivitet. Exempel är restauranger, köpcentrum och andra offentliga utrymmen som erbjuder elbilsladdare. Din vanliga hemmaladdare och destinationsladdare använder sig vanligtvis av nätström. Som ett resultat är de lättare tillgängliga. Den sista kategorin är räckviddsförlängning, vilket innebär snabb laddning av batteriet, vanligtvis på offentliga laddstationer. De använder DC. Mode 2, 3 och 4 Mode 2-laddare har en strömkabel som ansluts till ett eluttag med en 3-polig kontakt i ena änden och laddningskontakten till bilen i den andra änden. Bilen styr dess av/på-funktion, vilket innebär att den kan informera laddaren att den ska stängas av i kontrollboxen när batteriet har blivit fullt.
Mode 2-laddare levererar vanligtvis cirka 2,4 kW. Mode 3-laddare är mode 2-laddare med en elektronisk kontrollbox monterad på väggen. De finns i olika laddningshastigheter. Den som passar beror på laddningshastigheten för din elbil, den maximala effekten som huset kan leverera och om den elektriska anslutningen är enfas eller trefas. CHARGESTORM® CONNECTED 2 är en vägg- eller stolpmonterad elbilsaddare som låter dig övervaka din laddning via en smartphone-app.
Mode 4 kallas också DC Fast Charge eller snabbladdare. De levererar likström direkt till batteriet, vilket innebär att de omvandlar växelströmmen från nätet till likström utanför bilen, vilket eliminerar den funktionen för den inbyggda laddaren. De kan leverera från 50 kW till 800 kW. Dessa finns vanligtvis på offentliga laddstationer. Mode 4-laddare faller också under DC-laddare. Laddningsstandarder för elbilsladdare kan även kategoriseras utifrån den standard de är baserade på. De kan baseras på CHAdeMO- eller CCS-standarden. CHAdeMO är en standard för snabbladdning som kan leverera ända upp till 500 kW i effekt till batteriet.
CHAdeMO-laddare
CHAdeMO-laddare levereras med både kabeln och kontakten, vilket innebär att du inte behöver tillhandahålla dina egna. CCS eller Combined Charging System får sitt namn genom att kombinera ett långsamt laddande typ 2-gränssnitt med två extra likströmsledningar som kan fungera på högre spänningar. Standarden du använder beror på din elbilstillverkare, eftersom de är fria att använda portar enligt någon av de två standarderna. Det betyder att du måste hitta den typ av laddningsstandard som är kompatibel med din bil för att kunna använda dem.
Om du läst så här långt, varför inte ta en titt på ett urval ur vårt sortiment av högkvalitativa elbilsladdare här: Bläddra annars i hela vår katalog här: *Du kanske har märkt att vi kallar CHARGESTORM® CONNECTED 2 en ”elbilsladdare”. Tekniskt sett är det ”electric vehicle supply equipment” (eller förkortat EVSE) som ger en säker elförsörjning för att driva den inbyggda batteriladdaren i ditt elektriska fordon (EV). De flesta använder termen elbilsladdare, och för att göra det enkelt har vi valt att använda den termen också.
NJORD GO elbilsladdare är både säker och bekväm
Med det effektiva fästet som kommer med, kan du enkelt sätta upp laddaren där den passar. Sladdarna till NJORD GO är slitstarka och du kan med all säkerhet vara trygg med att du har en produkt som är tålig och som överlever i regn och rusk. NJORD GO har en indikator som tydligt visar laddningsstatusen på bilen, för att du ska se hur mycket bilen har laddat. Du kan också se tidigare historik på hur mycket du laddat bilen innan.
På det sättet kan du också planera dina framtida resor, utifall du till exempel ska åka på en lång bilresa. Denna elbilsladdare har en kapacitet att ladda på upp till och med 11 kW och strömstyrkan kan du själv bestämma efter behov. Allt sköts fjärrstyrt via den smidiga appen ”CTEK”. Med appen får du alltid en avisering om det finns nya mjukvaruuppdateringar, som du sedan enkelt kan ladda ner och installera till din befintliga app. Då är du ständigt uppdaterad och kan få ut det bästa av din app.
Mer om NJORD GO
När du laddar din elbil behöver du inte oroa dig för att temperaturen omkring kan vara för hög, eftersom NJORD har en avancerad kylteknik som kallas konvektionskylning. Det innebär att du kan ladda med hög effekt trots att temperaturen omkring är hög, utan att det påverkar laddningen eller elbilsladdaren. Vidare är NJORD GO utvecklad för att tåla väder och vind då den är mycket robust och har ett tåligt hölje. Med dess slitstarka sladdar får du alltså en optimal elbilsladdare som håller länge. Den ansluts med enkelhet till ett CEE-uttag och när du skaffar en NJORD GO kan du även få hjälp med att installera den. På det sättet behöver du inte tänka på något, utan det är bara att sätta i gång och ladda sin bil direkt. Du kan alltid känna sig trygg och säker med en NJORD GO, eftersom den har både säkring, jordfelsbrytare och DC-läckage-detektor inbyggt.
Elbil är ett bättre alternativ för miljön
Idag är vårt klimat väldigt hotat och därför försöker de ta fram olika lösningar för att bidra till en bättre miljö, därav elbilarna. El är det som driver en elbil, i stället för det vanligaste som är bilar som är bränsledrivna. Och därav behöver den laddas upp med jämna mellanrum för att kunna användas. De har därför tagit fram portabla elbilsladdare därför att det ska vara enkelt att kunna ladda bilen på hemmaplan och när du är i behov av det. Med en elbil bidrar du till en bättre miljö, eftersom den inte släpper ut lika mycket giftiga avgaser som en bil som drivs med bränsle gör.
Men en bil som drivs med el måste laddas lite oftare än om du har till exempel en bensindriven bil och det är en anledning till att elbilsladdaren tagits fram. Även om det kan kännas dyrt att skaffa sig en elbilsladdare är det på sikt en investering, eftersom du sparar in på att ha en egen elbilsladdare än om du laddar bilen via en elstolpe exempelvis. Dessutom är det också ett snabbare sätt att ladda upp bilen på, eftersom de flesta elbilsladdare ute på marknaden har en snabbare laddningstid än till exempel en elstolpe.
Hur långt kan du köra med en fulladdad elbil?
Hur långt en fulladdad elbil kan köras varierar betydligt på respektive elbil. Detta beror på vad det är för batteri i bilen och storleken på batteriet, samt hur stor energiförbrukning elbilen har kontra batteriets storlek och kapacitet. Det är därför svårt att säga exakt hur långt du kommer vid en fulladdad bil. Men det är också en väldigt bra anledning till att införskaffa en elbilsladdare, eftersom du får en överblick på hur långt du har åkt, samt hur mycket du har laddat bilen. Då kan du alltså få exakt koll på hur mycket el bilen har förbrukat och vilka sträckor du har kört med bilen, och du kan du enkelt planera dina framtida körningar. Dessutom vet du exakt när bilen måste laddas igen och kan planera utifrån det.
Spara pengar med en elbilsladdare
Förutom att du bidrar till en bättre miljö, sparar du också en del pengar på sikt genom att köpa en elbilsladdare. Det är dessutom mer bekvämt att ha en elbilsladdare hemma eftersom du har möjlighet att ladda bilen när du vill och kan. Med tanke på att du har andra dagliga sysslor som måste utföras kan du glömma bort att ladda bilen, men med en elbilsladdare kan du vara flexibel och slå i gång laddningen via fjärrstyrning. Med ett knapptryck på din telefon är det bara att starta och avsluta laddningen precis när du vill. Det underlättar för vardagen eftersom du kan planera bättre och du behöver inte tänka på att du kan ha glömt att ladda bilen. Det innebär att bilen alltid är fulladdad när du ska åka i väg. På sikt sparar du både tid och pengar på att ha en elbilsladdare helt enkelt.
Är du intresserad av att köpa våra produkter eller få mer information?✕
Tack för ditt meddelande. Vi återkopplar så snart vi kan.
Din e-post eller ditt telefonummer är felaktig, en av dem är obligatorisk.
Tack för ditt meddelande. Vi återkopplar så snart vi kan.
Din e-post eller ditt telefonummer är felaktig, en av dem är obligatorisk.